+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

U HLAPIČINI SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA

Dodano : 10.05.2020

U HLAPIČINI SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA

U Hlapičini se nalazi kapelica sv. Križa. Kod kapelice se slave dva „KRIŽOVA PROŠTENJA“ – proljetno i jesensko. Proljetno je  „NAŠAŠĆE SVETOG KRIŽA“,  a jesensko „UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA“.
Danas smo proslavili proljetno „KRIŽEVO PROŠTENJE – NAŠAŠĆE SVETOG KRIŽA“.
Prema predaji mladi rimski časnik Konstantin, poganin, vidio je pred odlučujuću bitku za carsko prijestolje, na nebu znak kršćanskog križa, a podno njega natpis: »In hoc signo vinces!« – “U ovom ćeš znaku pobijediti». Potaknut tim viđenjem 313.g. dao je slobodu kršćanima.
Njegova majka, sv. Jelena Križarica, 14.09.320 g. pronašla je na Kalvariji Isusov križ. Na tom mjestu dao je car Konstantin sagraditi veliku dvostruku baziliku u kojoj je bio pohranjen veliki dio Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su na taj dan hodočastiti i slaviti sv. Križ, što je i začetak obreda Velikog petka. God. 614. perzijski car Chosran Abharwez osvojio je Jeruzalem i ponio sa sobom sv. Križ. Car Heraklije ga je 3. V. 628. bitkom opet zadobio.
Misu je služio domaći župnik, koji je sve prisutne vjernike podsjetio da je za nas kršćane križ znak pobjede, spasenja i slave, a to je postao po žrtvi našega Spasitelja Isusa Krista. Nalazimo se u mjesecu svibnju kada posebno molimo zagovor blažene djevice Marije, a Marija je bila pod križem i tamo nam ju je Isus dao za majku. Stoga je važno moliti Marijin zagovor da bismo poput nje mogli prihvatiti Riječ Božju, zaključio je župnik.
Pred kraj misnog slavlja župnik je izmolio molitvu da nas Bog oslobodi svakog zla, odnosno da nam se smiluje.
Danas Crkva slavi i „MAJČIN DAN“ te je župnik  svim majkama čestitao njihov dan.
Među vjernicima su bili prisutni i gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, te zamjenik načelnika Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša.
Poslije završnog blagoslova grad Mursko Središće sve majke je počastio prigodnim cvijećem.

 

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...