+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

VELIKA GOSPA

Dodano : 15.08.2012

 

Blagdan Velike Gospe proslavljen je u svim marijanskim svetištima, ali i u svakoj župi na poseban način. Veliko proštenje bilo je i u našoj župi.

 

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

 

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

 

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Misno slavlje u našoj župi predvodio je vlč. Ivica Puškadija, župnik u župi Sv. Juraj na Bregu.  Posebno je naglasio važnost majke, važnost BDM kao majke Božje koja nas danas sve okuplja i poziva na molitvu.


Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...