+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

vlč. Josip Hadrović, ekonom Varaždinske biskupije služio sv. Misu za župljane na Cvjetnicu

Dodano : 04.04.2023

vlč. Josip Hadrović, ekonom Varaždinske biskupije služio sv. Misu za župljane na Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, koji je „određen za slavljenje muke i smrti Kristove, počevši od Njegova mesijanskoga ulaska u Jeruzalem“ (Rimski misal, str. 46), kojega se Crkva i spominje te se „zato u svim crkvama vrši spomen toga Gospodnjega ulaska, prije glavne mise ophodom ili svečanim ulazom, a prije drugih misa običnim ulazom. Svečani ulaz, ali ne ophod, može se ponoviti i prije koje druge mise koja se obično slavi s velikim sudjelovanjem naroda“ (Rimski misal, str. 164).

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama (ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim inim grančicama).

Ophod (procesija) temeljni je način spomena Kristova ulaska u Jeruzalem, te ga čine okupljanje zajednice pred kapelom, kojim drugim prigodnim mjestom ili pred samom crkvom, blagoslov grančica, navještaj evanđeoskoga odlomka i ophod prema crkvi u kojoj se slavi sveta misa.

Pročitajte još

Poziv na proslavu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Draga braćo svećenici, draga braćo i sestre, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je trpio do smrti iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome hrvatskom narodu, već 25 godina na osobit je način prisutan na putu života Crkve kao zagovornik,...

Sveta Misa povodom početka nove školske 2023./2024. godine

Svake godine prije početka škole u župnoj crkvi, sakupljamo se na Svetoj Misi, kako bi molili za darove Duha Svetoga. Ove godine služena je Sveta Misa 03. rujna 2023. povodom početka nove školske godine 2023./2024. I ove godine okupio se velik broj djece, roditelja...