+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Zahvala za blagoslov kuća i obitelji!

Dodano : 20.01.2024

Ove godine blagoslov obitelji i kuća je primilo 770 obitelji, više od lani, a ipak manje nego preklani. Ove godine bilo je novih obitelji koji su primili blagoslov, obitelji koji su uselili u novu kuću ili su kupili kuću i sada su naši župljani.

Neke obitelji koje su nas lani primili, sada nas nisu primili, jer je krštenje prošlo, ili prva pričest ili krizma ili pokop. To doista nije dobro, te se pitam da li su takvi župljani, doista naši pravi župni članovi?  – bojim se da nisu.

Neki u vrijeme blagoslova nisu kod kuće. Ima raznih razloga, npr.  radimo, na skijanju smo, na putovanju, kod doktora itd. To nisu valjani razlozi, jer blagoslov može biti i u drugo vrijeme i u drugi dan ili mjesec.

Na blagoslovu kuća, sam Bog preko ruku svećenikovih silazi na prisutne osobe i stvari, dobivate Božju zaštitu i pomoć. I to neki odbijaju i ne žele blagoslov. Zar takve možemo zvati vjernicima?

Da li je razlog što takvi ne primaju blagoslov – novac? Pa neki nisu dali na blagoslovu novac i nisam se tužio i rekao da takvima ne želim doći.

Prikupljeni novac ide u župnu blagajnu, a taj novac služi za tekuće poslove ( plaće, režije, razni troškovi: popravci, gradnja  …. itd ).

Na blagoslovu se je skupilo 18.860€, više novaca nego prošle godine, čak    ( 5.500 € ).

Želim Vam svima zahvaliti na lijepom prijemu, na čašćenju, doručku, ručku, večeri, na lijepom daru kako župniku ( tj. župi ), tako zvonaru i ministrantima.

U većini kuća bilo nam je ugodno, no baš svaki dan se je našla po koja obitelj koja je župnika kritizirala, vikala, pa čak i vrijeđala. Najviše prigovora je bilo za naše kašnjenje …. Kao da smo negdje sjedili i besposličarili. Objasnio sam zašto kasnimo, no neki nisu htjeli prihvatiti opravdanje. Nekad se je župnika čekalo i po cijeli dan, pa nikom ništa, a danas se ne može, jer se gubi dragocjeno vrijeme …. Župnik nije robot koji je naručen točno u vrijeme kada si tko zamisli.

I ja bih rado,  što prije završio, no svi koji su nas ponudili da sjednemo, upišemo dar u župne knjižice, da popijemo ili što pojedemo, nikoga, baš nikoga nisam odbio.

Odluka župnog vijeća na posljednjoj sjednici jest da svaki onaj koji ne prima blagoslov, ne bi smio tražiti uslugu crkve, a onaj koji nije podmirio obaveze prema župi, da prvo treba podmiriti i onda tražiti uslugu.

U razgovoru s našim biskupom koji je bio kod nas prošle nedjelje, u prisustvu nekih župnih vijećnika, pitao sam biskupa za mišljenje, baš za,  ne primanje blagoslova i ne podmirivanje obaveza i rekao je da bi svaki član crkve trebao primiti blagoslov i po mogućnosti podmiriti obaveze, no nikome nećemo uskratiti crkvenu uslugu, no je li fer da većina župljana sve redovito čiti: prima blagoslov, podmiruje obaveze, ide na sv. misu i daje milostinju, a neki od toga ništa i žele biti ravnopravni član naše zajednice.

Zato pri traženju usluge, odluka je vijeća da se otvori knjiga obiteljskog dara i da se moli one koji su zaboravili ili zanemarili tu obavezu, da ju podmire.

Još jednom najljepša hvala većini  na ugodnom prijemu, na lijepom daru, na čašćenju i ugodnom razgovoru.

Zahvalni župnik!

 

Pročitajte još

Sveta misa za sve vatrogasce u kapeli Sv. Margarete u Kapelščaku

Ove nedjelje 05. svibnja 2024. u kapeli sv. Margarete u Kapelščaku, povodom blagdana sv. Florijana, služena je sveta misa za sve članove vatrogasnih društava. Župnik je sve pozvao da nasljeduju Božju Riječ i pomažu bližnjemu, kao što je to činio i sv. Florijan....