+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Zapisnik sa sastanka župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća održanog 15. prosinca 2022.

Dodano : 16.12.2022

Zapisnik sa sastanka župnog   Ekonomskog  i Pastoralnog vijeća  Župe svetog Martina biskupa

                                       održanog  15. prosinca  u 19. 30 h

 

Na sastanku je bilo prisutno 13 članova, župnik, vlč. Mladen Gorupić te 1 zvonar, sa sastanka se ispričalo 4 članova.

 

Dnevni red:

 1. Izvještaj o radovima na župnom dvoru
 2. Financijski izvještaj za župni dvor
 3. Crkveni taksovnik usluga
 4. Obiteljski dar za 2023.
 5. Župno zemljište darovano Općini na 99 godina
 6. Župni vinograd
 7. Osiguranje župnog dvora i crkava
 8. Grijanje u crkvama
 9. Kićenje crkava
 10. Razno
 11. Nedolazak vijećnika na sastanak
 12. Viber grupa

 

Ad 1.  Gospodin Ivan Kutnjak je glavni koordinator svih građevinskih radova na župnom dvoru uz pomoć pojedinih župnih vijećnika te vrijednih članica Caritasa naše Župe iznijeli su sav namještaj iz prostorija na katu, demontirali elektroinstalacije, stropove, pregradne zidove, podne glazure. Skinuta je krovna konstrukcija, ugrađeni su potporni stupovi, zašalane nosive grede i izrađen vijenac kao konstrukcija. Nedavno je postavljen i ravni krov na betonsku ploču s dvije svjetlosne kupole.

 

Ad 2.  Župnik, vlč. Mladen Gorupić izvijestio je sve  o financijskoj konstrukciji radova.

Varaždinska biskupija 355.262,00 kn

Općina 50 000 kn

123 obitelji 187.700,00 kn

Kad grubi radovi budu završeni i plaćeni znat ćemo s kojom svotom novaca još raspolažemo i kojim tempom ćemo nastaviti uređenje župnog dvora. Na katu su predviđene tri sobe  sa sanitarijama te se nadamo da će Župnik useliti do 6. mjeseca  2023. Sve će se raditi u skladu s mogućnostima, a probat ćemo i s Biskupijom dogovoriti neki prihvatljivi oblik financiranja jer mislimo da ćemo na taj način moći zatvoriti financijsku konstrukciju radova.

Ad 3.  Varaždinska biskupija je poslala taksovnik crkvenih usluga. Inflacija je službeno priznata između 15 i 20%  pa su  slijedom vremena u kojem živimo povišene i te usluge.  No, većinom se povećala opet taksa Župe prema Biskupiji, tako da župe nisu financijski dobro prošle u preraspodjeli novaca od povećanja. Taksovnik je još uvijek u fazi rasprave.

Ad 4. Svjedoci smo svakodnevnog povećanja cijena na svim razinama  te smo mi kao vijećnici jednoglasno predložili da povećamo obiteljski dar  na 50 eura godišnje. Povećala se i taksa Župe po obitelji u Biskupiju za 100% te smo mišljenja da bez obzira na teška vremena manji dar nam ne bi bio dovoljan ni za hladan pogon. Iz blagajne se financira nagrada Župniku, zvonarima ( Hlapičina, Kapelščak ), domaćici, orguljašima, režije svih crkava, popravci i sve ostalo što je potrebno za normalno funkcioniranje Župe i njezinog župnika.

Ad 5.  Prema odluci Biskupije župno zemljište je darovano Općini na 99 godina. Nadamo se da će naša Općina imati razumijevanja za potrebe naše župne zajednice te nam pomagati u granici svojih gornjih mogućnosti.

Ad 6. Gospodin Mijo Krajačić je na poticaj župnika, vlč. Mladena Gorupića  pristao raditi i dalje u župnom  vinogradu. Mnogi vijećnici su obećali da će dolaziti pomagati pa se nadamo da će tako i biti.

Ad 7. Osiguranje župnog dvora i crkava  godišnje košta župu oko 1000 eura. To je puno novaca pa smo razmišljali je li to potrebno. Jednoglasno smo zaključili da je to puno novaca, ali da je dobro imati osiguranu imovinu zbog nepogoda koje se mogu dogoditi.

Ad 8. Župnik, vlč. Mladen Gorupić želi da svima u crkvama naše župe bude ugodno i da se grije, ali i apelira na zvonare da se grije racionalno. Energenti su drastično poskupjeli pa treba biti pažljiv da ne bismo došli u situaciju da uopće ne možemo grijati. Krajnja mjera je da stavimo kutijicu u koju će se ubacivati novac za grijanje.

Trenutno je u fazi izgradnje i parkiralište u Hlapičini. Manji problem je nastao oko vlasništva zemljišta i što bi se moglo asfaltirati, a što ne. Nadamo se da će prevladati zdrav razum  i da će se asfaltirati kompletna površina.

Ad 9. Župni zvonari kite crkvu kroz tjedan, u nedjelju i na blagdane i u najvećoj mjeri to sami financiraju. Prilikom Svetih Sakramenata roditelji  daju novac za kićenje, do sada im je jednom plaćeno i iz župne blagajne. Župnik i vijećnici mole da se izjasne oko financiranja kićenja crkava  do idućeg sastanka te ćemo donijeti  zajedničku odluku  na obostrano zadovoljstvo.

Ad 10. Predsjednik Župnog vijeća, gospodin Stanko Perčić podsjetio je sve članove vijeća da smo dužni dolaziti na sastanke i doprinositi djelovanju župe jer smo to  i službeno obećali u crkvi. Neki vijećnici opravdano izostaju zbog posla,  bolesti ili roditeljskih obaveza, a neki nemaju opravdani nedolazak. Pitanje je ima li smisla biti vijećnik ako se uopće ne pojavljuješ na sastancima.

Pročitano je i pismo gospodina Mihaela Karlovčeca koji je dao ostavku na mjesto župnog vijećnika iz osobnih razloga. Mi smo ostavku prihvatili jer svatko od nas je slobodan čovjek u odlučivanju o svojem životu. Gospodin Mihael će ostati čitač i aktivan u drugim segmentima svojih župnih aktivnosti.

Članovi župnog vijeća imaju  viber grupu u koju ćemo dodati još i zvonare jer smo zaključili da je to dobar način komunikacije i slanja obavijesti.

Župni vijećnici zaključili su da oni sami trebaju biti primjer materijalnog i duhovnog rasta naše župe. Svi moramo biti strpljivi i svima objasniti sve što im je nedoumica oko građevinskih radova ili duhovnosti. Ima puno neugodinh situacija, ali smirenošću i Božjom pomoći  sve će se riješiti.

Bez dodatnih pitanja sastanak je završio u 21.30 h

 

Zapisničar:                                                                                          Župnik:

Ana Špoljarić                                                                                    vlč. Mladen Gorupić

 

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...