+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

Zapisnik sa sastanka župnog   Ekonomskog  i Pastoralnog vijeća  Župe svetog Martina biskupa održanog  17. studenoga 2023.

Dodano : 18.11.2023

Zapisnik sa sastanka župnog   Ekonomskog  i Pastoralnog vijeća  Župe svetog Martina biskupa održanog  17. studenoga 2023. u 19:00 h

Na sastanku su bili prisutni četrnaest vijećnika, župni zvonari  te župnik vlč. Mladen Gorupić. Sa sastanka su se ispričali neprisutni vijećnici.

 

Sastanak je održan u blagavaonici  novoobnovljene župne kuće

 

Dnevni red:

 1. Financijsko izvješće o obnovi župne kuće
 2. Završetak obnove
 3. Traženje rješenja za vraćanje duga izvođačima radova
 4. Župni vinograd
 5. Sakupljanje milostinje
 6. Župne aktivnosti članova Ekonomskog i Pastoralnog vijeća
 7. Ostalo

 

Na početku sastanka župnik, vlč. Mladen Gorupić je sve srdačno pozdravio

Ad 1.  Financijski izvještaj  obnove župne kuće

 1. godina

Ulazni novac: župljani 26.733,00 €

tvrtke 8.666,00 €

Općina 6.666,00 €

Biskupija 47.460,00 €

Izlazni računi su bili u iznosu 49.326,00 €

2023.godina

Ulazni novac: župljani 16.407,00 €

Općina 10.000 €

Prodaja zemljišta  97.000,00 €

Sponzori 40.078,00 €

Posudba 12.900,00 €

Izlazni računi su bili u iznosu 242.207,00 €

Ukupni prihodi za  obnovu župne kuće  u 2022. i 2023. su bili  257.244,00 €, a ukupni rashodi su u iznosu 291.533,00 €

DUG 34.289,00 €  i 12.900,00 € na rate na 3 godine. NOVCE TRENUTNO NEMAMO!

Molimo sve koji žele i mogu da nam pomognu.

SPECIFIKACIJA DUGA

 1. Dug jednoj obitelji koja je posudila novac 000, 00 € na tri godine, 220 € mjesečno
 2. Dug za aparate za kuhinju 4.900, 00 € na jednu godinu 400 € mjesečno
 3. Dug Vnuk d.o.o. 4.147,00 €
 4. Dug Zlatko Dvanajščak 9.000 €
 5. Dug za materijal za klupe za dvoranu 529,81 €
 6. Dug Emporium 800,00 €
 7. Dug Colar 7.850,00 €

Ad 2. Župna kuća je u cijelosti obnovljena, potrebne su joše neke završne radnje u pojedinim prostorijama koje su u tijeku ( spajanje kuhinje, vješalice u hodniku, namještaj za kancelariju, ormarići za cipele, maske za prozore na podrumskim prostorijama.)

U planu je natkrivanje terasa, ulaza u dvoranu te izrada parkirališta.

Župnik, vlč. Mladen Gorupić posebno je zahvalio gospodinu Ivanu Kutnjaku  koji je vodio obnovu župne kuće cijelo vrijeme, nesebično ulažući svoje vrijeme, znanje i novac. Gospodin Ivan Kutnjak  iznio je u kratkim crtama kako je tekla obnova te zašto je nastao dug. Svima je jasno da je inflacija u državi te da su cijene uvođenjem eura znatno porasle pa tako je nastao i veći troškovnik radova.

Ad 3.  Župnik, vlč. Mladen Gorupić i župno Ekonomsko i Pastoralno vijeće željeli bi  što prije vratiti  dug te su razmatrali  i davali razne prijedloge. Zamolit će pismom  Biskupiju da   pomogne vratiti dio duga, prodat će dio vina, drva iz šume… Očekuju da se i župljani koji mogu uključe i daruju prema svojim mogućnostima.  Nekoliko nedjelja bi i košaricom ispred crkve sakupljali  dobrovoljni prilog… Molimo i apeliramo na vjernike da se uključe u sanaciju duga za obnovu župne kuće.

Ad 4. Župni vinograd će i dalje voditi gospodin Mijo Krajačić. Dogovoreno je da će se donji dio vinograda iskrčiti, središnji dio obrađivati uz nasad novih trsova na mjestima gdje nedostaju, a gornji dio  kositi.

Ad 5.  Milostinja se sakuplja na svakoj nedjeljnoj misi. Prema dogovoru ponedjeljkom se sitan novac nosi u Agro Martin i svi koji trebaju  sitan novac dolaze tamo i bez problema  ga dobiju. Neki vjernici naše Župe uputili su župniku i vijećnicima primjedbu da si neki razmjenjuju sitne direktno iz košarice za sakupljanje. Nitko nije uzeo ni centa i ako si je netko uzeo, nije uzeo nego je usitnjavao. Mi vjerujemo svojim suradnicima, a trebali bismo i svi više vjerovati jedni drugima i gledati u svakom čovjeku pozitivne osobine, a ne tražiti  stalno neku negativnost.

Ad 6. Župne aktivnosti članova Ekonomskog i Pastoralnog vijeća

Ivan Kutnjak – kompletan doprinos za izvođenje svih radova na župnoj kući i općenito svih građevinskih radova.

Stanko Perčić – čitač, snimatelj, fotograf, suradnik na klanjanjima,  uvijek pri ruci u svim većim i manjim poslovima, a sve na korist našoj župnoj zajednici.

Tanja Franjo – aktivna u župnim klanjanjima, crkvenom zboru u Hlapičini, čitačica, aktivna u pomaganju kod čišćenja i ukrašavanja crkve u Hlapičini prilikom blagdana te voli pomoći sve što može.

Snježana Srša  – aktivna u župnim klanjanjima, Caritasu, nabavi i sadnji cvijeća  za Crkvu i park župne kuće, aktivna u čišćenju župne kuće te mnogim drugim sitnicama.

Mirica  Novak –  aktivna je u Caritasu  i poslovima vezanim  uz župnu kuću.

Darinka Karlovčec – svakodnevno aktivna u svim poslovima vezanim uz župnu kuću, desna ruka našoj dragoj i vrijednoj domaćici  Katici., aktivna je također i u župnom Caritasu.

Nadica Srpak – aktivna u župnom zboru i Caritasu

Barbara Premuž Lovrek  –  prije poroda bila aktivna u čitanju na misi

Ana Špoljarić – zapisničarka, aktivna u čitanju na misi te župnim klanjanjima

Mirko Stojko – aktivan u svim poslovima vezanim uz crkvu u Hlapičini

Miško Krajačić – aktivan  u sakupljanju milostinje, Caritasu, vođenju župnog vinograda, župne klijeti te roštiljanju za prigodne susrete.

Dejan Vinko – aktivan uz poslove vezane oko obnove župne kuće koji su rađeni s tvrtkom Vnuk d.o.o. te  je i sam dao veliki doprinos u obnovi.

Zlatko Posel – aktivan u popravcima kosilica i ostalih stvari u skladu sa strukom

Leon Rešetar – aktivan u izradi projekta za javljanje Caritasa na natječaj Općine

Ivan Vinko – aktivan u radovima na obnovi župne kuće te organizacije biciklijade na Mariju Bistricu

Branko Polanec – aktivan  u materijalnom pomaganju jer u fizičkom smislu znamo da, iako bi htio, ne može pomoći.

Svatko od župnih vijećnika na svoj način doprinosi dobrobiti župne zajednice.  Kao vijećnici budimo dobar primjer  u slavljenju svete mise i svjedočimo svoju vjeru svojim životom.

 

Ad 7.

 1. Župnik, vlč. Mladen Gorupić istaknuo je želju da se odaberu voditelji ministranata. U Hlapičini bi to bila Tanja Franjo koja bi učila i vodila ministrante, a u župnoj crkvi je prijedlog gospođa Vesna Rešetar, zvonarica. Njoj ćemo uputiti zamolbu pa će nam do idućeg sastanka odgovoriti.
 2. Župnik, vlč. Mladen Gorupić je zahvalio župnim vijećnicima koji su mu kao zahvalu za sve što je radio i trpio kod obnove župne kuće darovali  prigodan poklon.
 3. godine imat ćemo Kursiljo za firmanike od 19. do 21. travnja te za odrasle od 7. do 10. ožujka
 4. ožujka 2023. bit će prijenos  mise na HTV- u iz naše župne crkve. Dobro ćemo se pripremiti jer  svi imamo već to iskustvo.
 5. Kriteriji za vrednovanje ljudskih odnosa moraju biti isti, i ljudi i svećenik imaju pravo izreći svoje mišljenje. Svi imamo pravo biti povrijeđeni, ali kao kršćani trebamo opraštati. Stara poslovica kaže “Tko želi istinu, mora je sam podnijeti”
 6. Župnik, vlč. Mladen Gorupić je zahvalio svim vijećnicima na svakom daru za župnu kuću
 7. Gospodin Ivan Kutnjak angažiran je oko popravka žljeba na župnoj crkvi gdje prokišnjava. Potrudio se nabaviti dizalicu  i radnike te će se to uspješno riješiti i nadamo se da neće puno koštati.
 8. U crkvi u Hlapičini jedno zvono ne radi ispravno te će se to sanirati, a također na jednom djelu na spoju lima prokišnjava te će se i to sanirati.
 9. U kapeli svete Margarete u Kapelščaku jedan dio vitraja se izbočio te ćemo zamoliti gospodina Dvanajščaka da nam to popravi.
 10. Za crkvu treba napraviti natpise REZERVIRANO. Gospodina Branko Polanec će to napraviti kvalitetno i plastificirati.
 11. U nedjelju za prvopričesnike treba rezervirati klupe, za curice 3 i za dečke 2.

 

Bez dodatnih pitanja sastanak je završio u 21.30 h

 


 

Zapisničar:                                                                                          Župnik:

Ana Špoljarić                                                                                    vlč. Mladen Gorupić

 

Pročitajte još

Hodočašće u Mariju Bistricu 2024.

U subotu, 22. lipnja 2024., župljani Župe Sveti Martin na Muri krenuli su na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovo hodočašće, koje se održava svake godine, privuklo je veliki broj vjernika iz svih krajeva naše župe, koji su se okupili kako bi zajednički...

Čestijancu proslavljeno proštenje svetog Antuna Padovanskoga

U nedjelju, 16. lipnja u Čestijancu je proslavljeno proštenje sv. Antuna Padovanskoga. Misno slavlje je predvodio vlć. Mladen Gorupić. Prije završnog blagoslova župnik je uputio riječi zahvale svim okupljenim. Poslije misnog slavlja bilo je prigodno druženje uz...