+385 40 868 133 ured@svetimartin-zupa.hr

ZVONARI KAPELE SV. MARGARETE UKAPELŠČAKU PROSLAVILI 50. GODINA BRAKA

Dodano : 09.01.2016

SABOLČEC AUGUSTIN I AGATA r. MARČELAN KOJI OBAVLJAJU SLUŽBU
ZVONARA KAPELE SV. MARGARETE U KAPELŠČAKU
PROSLAVILI 50. GODIŠNJICU SAKRAMENTA ŽENIDBE

obljetnica

U subotu 09.01.2016. u župnoj crkvi Sv. Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri Sabolčec Augustin i Agata proslavili su 50. godina zajedničkog života u sakramentu ženidbe. Supružnici Sabolčec obavljaju službu zvonara u filijalnoj kapeli Svete Margarete u Kapelščaku od 1970. godine. Imaju petero djece (2 sina i 3 kćerke) i devet unuka.
Za vrijeme zahvalne svete mise župnik im je svečano zahvalio na žrtvi i trudu oko uređenja kapele i okoliša te im dao priznanje, zahvalnicu i sliku (ulje na platnu) kapele Sv. Margarete.

P1070407

Misno slavlje je uzveličao svojim pjevanjem župni mješoviti zbor u kojem pjeva i kćerka slavljenika gospođa Katarina Sobočan.
Kapela Sv. Margarete gdje obavljaju slavljenici svoju službu zvonara izgrađena je od cigle 1775. g. na mjestu nekadašnje drvene. Nalazi se na brežuljku među starinskim drevnim klijetima, okružena drvećem. Građena je za župnika Martina Horvata. Lađa završava trostraničnim svetištem, do kojega  se nalazi mala sakristija, a na suprotnoj strani svetišta nalazi se portik natkriven krovićem na dvije vode povrh kojega se izdiže mali zvonik. Zidani tornjić spominje se 1779. g. U kapeli je kao rijetko gdje sačuvan sav inventar. Kapela ima tri oltara: na glavnom se nalazi kasnobarokna slika sv. Margarete. Oltare sv. Florijana i sv. Nikole kao i mramoriziranu propovjedaonicu s klasicističkim motovima dao je podići župnik  Josip Horvat početkom 19. stoljeća. Vrlo je vrijedan drveni polikromirani kipić Majke Božje s Isusom na glavnom oltaru (visok 54 cm), koji pripada ranogotičkoj plastici.

KAPELA SV.  MARGARETE WEV

Pročitajte još

Tradicionalno otvorena sezona – blagoslovljena vozila i vozači

Tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, već 20 godina zaredom, u Sveti Martin na Muri, na svečanu misu i blagoslov dolazi nam Oldtimer klub Međimurje; ove godine sudjelovali su i članovi iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke, kao i Kuburaško društvo “Prva...